7 συμβουλές Ασφάλισης Ζωής για μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους το 2017

Εάν είστε άνω των 55 ετών και ψάχνετε για ασφάλιση ζωής, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε πρόβλημα στην εύρεση μιας εταιρείας που θα σας ασφαλίσει με ευνοϊκούς όρους και ικανοποιητικό ασφάλιστρο. Κατανοούμε πλήρως τις ανησυχίες σας εξαιτίας αυτού του γεγονότος και για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε αυτήν την ανάρτηση στο blog μας.

Η αλήθεια είναι ότι, ακόμη και σήμερα, πολλές ασφαλιστικές εταιρίες απορρίπτουν όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Αυτό δεν έχει λογική στο σύγχρονο κοινωνικό μοντέλο, διότι γνωρίζουμε ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και ότι η κοινωνία στο σύνολό της μεγαλώνει αναλογικά. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι είναι απαραίτητο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι να έχουν την ίδια πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα και υπηρεσίες με τους νεότερούς τους.

Εάν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, σίγουρα θα αναρωτιέστε: τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό; Παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι δυσκολότερο να βρείτε μια αξιόπιστη εταιρεία που θα σας ασφαλίσει σε μεγαλύτερη ηλικία, υπάρχουν ακόμα καλά ασφαλιστήρια διαθέσιμα για εσάς στην αγορά, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Απλώς πρέπει να ξέρετε πού να τα αναζητήσετε και σε τι να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή κατά την αξιολόγηση των ασφαλιστικών εταιρειών.

Παρακάτω παραθέτουμε τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αξιολόγηση κάθε ασφαλιστικής εταιρείας, ώστε να είστε σίγουροι ότι έχετε θέσει τις σωστές ερωτήσεις και έχετε κάνει την κατάλληλη επιλογή.

 

1. Πόση επιβάρυνση έχετε στα ασφάλιστρα λόγω ηλικίας;

Το γεγονός ότι μία εταιρεία δέχεται να σας ασφαλίσει μολονότι έχετε συμπληρώσει τα 55 έτη ζωής, δεν σημαίνει ότι θα σας προσφέρει δίκαιους όρους! Για να το θέσουμε απλά, ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες είναι πολύ πιο πρόθυμες να ασφαλίσουν μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, γεγονός που αντανακλάται στα ασφάλιστρα που πληρώνετε και στις διάφορες εξαιρέσεις που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας. Εάν έχετε δοκιμάσει να αποκτήσετε ασφάλεια ζωής και με έκπληξη ανακαλύψατε ότι τα ασφάλιστρα ήταν πολύ υψηλά, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λάβατε προσφορά από μία ασφαλιστική εταιρεία που στην πραγματικότητα δεν θέλει να ασφαλίζει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γι’ αυτό και αύξησε δυσανάλογα τα ασφάλιστρα που έπρεπε να καταβάλετε!

Το κύριο ζήτημα είναι να βρεθεί μια ασφαλιστική εταιρεία που ειδικεύεται στην ασφάλιση μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, επειδή μια τέτοια εταιρεία θα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς και θα έχει την απαιτούμενη εμπειρία και γνώση, ώστε να σας προσφέρει ευνοϊκούς όρους.

 

2. Απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις;

Ευτυχώς, υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να ασφαλίσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς να απαιτούν ιατρικές εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν προβλήματα υγείας, τα οποία θα σας εμπόδιζαν σε άλλη περίπτωση να αποκτήσετε ασφάλιση ζωής υπό δίκαιους όρους. Μία τέτοια λύση είναι πολύ πιο κατάλληλη για εσάς, γιατί το άγχος και η ένταση μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα υγείας, τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη προτού αποφασίσετε να αποκτήσετε ασφάλιση ζωής ή συναφή προϊόντα.

 

3. Πόσες πληροφορίες απαιτούνται σχετικά με την υγεία σας;

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προσεγγίζουν πολύ προσεκτικά το θέμα της ασφάλισης ατόμων προχωρημένης ηλικίας, ζητώντας μια σειρά πληροφοριών σχετικά με το ιατρικό ιστορικό και την υγεία τους. Επιμένουν επίσης στην πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που προσφέρουν ασφάλιση ζωής και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, χωρίς να απαιτούν πληροφορίες ιατρικού ιστορικού ή εξετάσεις. Μπορείτε έτσι να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας απορρίψουν λόγω ηλικίας ή οποιωνδήποτε προβλημάτων υγείας σας ταλαιπωρούν ή σας έχουν ταλαιπωρήσει στο παρελθόν.

 

4. Πόση ευελιξία και ποικιλία επιλογών σας προσφέρουν;

Εξετάζοντας την ασφάλιση ζωής σε μεγαλύτερη ηλικία, πρέπει πάντα να έχετε κατά νου ότι δεν είναι όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ίδια, καθώς μερικά μπορεί να σας προσφέρουν περισσότερη ευελιξία και ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών συγκριτικά με άλλα.

Για παράδειγμα, ορισμένοι ασφαλιστές προσφέρουν τη δυνατότητα προσθήκης και άλλων μελών της οικογένειας στην ασφάλεια, όπως για παράδειγμα του/της συζύγου σας, κάτι που είναι ασφαλώς πολύ χρήσιμο, διότι το κόστος ασφάλισης στην περίπτωση μιας τέτοιας λύσης είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος δύο ξεχωριστών συμβολαίων.

Υπάρχουν επίσης και άλλες επιλογές και παραλλαγές, τις οποίες ενδεχομένως θα θέλει να σας προσφέρει ο ασφαλιστής: για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες σάς δίνουν την επιλογή διπλασιασμού της ασφαλιστικής παροχής σε περίπτωση απώλειας ζωής του ασφαλισμένου από ατύχημα. Θα πρέπει να αναζητάτε αυτό το είδος ευελιξίας, κατά την έρευνα και σύγκριση ασφαλίσεων, καθώς αποτελεί ακόμα ένα σημάδι ότι λαμβάνετε την κατάλληλη ασφαλιστική παροχή.

 

5. Τι είδους ασφάλιση παρέχεται;

Διαφορετικές εταιρείες προσφέρουν διαφορετικά είδη ασφάλισης ζωής, όπως για παράδειγμα απλή ασφάλιση ζωής και ισόβια ασφάλιση ζωής. Και οι δύο αυτοί τύποι ασφάλισης έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και εσείς θα αποφασίσετε τι είναι πιο ωφέλιμο για εσάς. Παρόλα αυτά, το είδος των ασφαλιστηρίων που σας παρέχεται, λέει πολλά για τη στάση του ασφαλιστή απέναντι στο ζήτημα του κινδύνου ασφάλισης μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ασφάλιστρα θα είναι υψηλότερα στην περίπτωση ισόβιας ασφάλισης ζωής, καθώς υπάρχει εγγυημένη απόδοση της ασφαλιστικής παροχής. Επιπλέον, ορισμένοι ασφαλιστές προσφέρουν ασφαλιστήρια που δεσμεύονται ότι τα ασφάλιστρα δεν θα αυξηθούν ποτέ - ανεξάρτητα από τη διάρκεια της ασφάλισης. Και σε αυτή την περίπτωση σας συνιστούμε να αναζητήσετε διαφορετικές επιλογές, ώστε να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την κατάλληλη ασφαλιστική παροχή.

 

6. Συνδέεται το ασφαλιστικό ποσό με την ηλικία σας;

Ένα από τα βασικά κριτήρια που καθορίζουν το ποσό της ασφάλισης ζωής είναι η ηλικία του ασφαλισμένου, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν βρίσκεστε σε προχωρημένη ηλικία, δεδομένου ότι η κάθε ασφαλιστική εταιρεία έχει διαφορετικά όρια αναφορικά με το μέγιστο ποσό ασφάλισης που είναι πρόθυμη να σας προσφέρει ανάλογα με την ηλικία σας.

Το σημαντικό είναι να καταλάβετε ότι αυτό αντανακλάται ευθέως στο ποσό των ασφαλίστρων που θα πρέπει να καταβάλλετε. Εάν ο ασφαλιστής είναι διατεθειμένος να ασφαλίσει μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, με μεγαλύτερο ασφαλιστικό ποσό, πιθανότατα θα χρεώσει υψηλότερο ασφάλιστρο, ώστε να αντισταθμίσει τον υψηλότερο κίνδυνο από την πώληση ενός τέτοιου συμβολαίου. Ως εκ τούτου, μην εξετάζετε μόνο το ποσό των ασφαλίστρων, αλλά να το συγκρίνετε πάντα με το ασφαλιστικό ποσό που σας προσφέρει μια εταιρεία, ώστε να έχετε μια σαφέστερη εικόνα ως προς την αξία της προσφοράς που λαμβάνετε.

 

7. Προσφέρεται νοσοκομειακή κάλυψη;

Η νοσοκομειακή κάλυψη ισχύει σε περίπτωση που πρέπει να μείνετε για κάποιο διάστημα στο νοσοκομείο λόγω ασθένειας, κάτι που σχετίζεται ιδιαίτερα με εσάς τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, καθώς στατιστικά είναι πολύ πιο πιθανό να έρθει μια στιγμή που θα πρέπει να νοσηλευτείτε, σε σχέση με κάποιον πολύ νεότερο. Επιπλέον, η διάρκεια παραμονής σας στο νοσοκομείο μπορεί να είναι μεγαλύτερη, εφόσον χρειάζεστε συνήθως μεγαλύτερο διάστημα ανάρρωσης.

Τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, είναι η στάση του ασφαλιστή και οι λεπτομερείς όροι αυτού του τύπου ασφάλισης, επειδή, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα σας δώσουν πολλές πληροφορίες για τη γενική στάση της ασφαλιστικής εταιρείας όσον αφορά στην πώληση ασφαλίσεων σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.