Ασφάλεια την εορταστική περίοδο – Μέρος 1ο

Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή αφιερωμένη στην οικογένεια, αλλά και μια γιορτή όπου μπορούμε να διασκεδάσουμε. Ωστόσο, οι παραδόσεις των Χριστουγέννων, από το δέντρο έως το φαγητό, ενδέχεται να επιφέρουν κινδύνους που θα επισκιάσουν το εορταστικό αυτό πνεύμα. Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα τραυματίζονται κατά τη διαδικασία διακόσμησης ενώ υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος για τροφικές δηλητηριάσεις και πυρκαγιές αυτή την περίοδο του έτους. Με σωστό προγραμματισμό και προσοχή όμως, η οικογένεια θα γιορτάσει με εορταστική διάθεση, αποφεύγοντας τραυματισμούς και ατυχήματα που προκύπτουν πιο συχνά αυτή την περίοδο.

 

Πόσο συνηθισμένα είναι τα εορταστικά ατυχήματα και οι τραυματισμοί;

Ατυχήματα και τραυματισμοί μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά είναι πιο συνηθισμένα ή είναι πιθανότερο να συμβούν την εποχή των Χριστουγέννων. Για παράδειγμα, πυρκαγιές που ξεκίνησαν από χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι απίθανο να εμφανιστούν εκτός της εορταστικής περιόδου. Υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματισμοί λόγω πτώσης από σκάλα, τραπέζι ή άλλη ανυψωμένη επιφάνεια που χρησιμοποιήθηκε για τις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις.

 

Ποιους κινδύνους μπορούν να φέρουν τα Χριστούγεννα;

Οι παραδόσεις που είναι συνήθως μέρος των Χριστουγέννων, όπως η διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου με λαμπερά φώτα ή ένα γαστρονομικό χριστουγεννιάτικο γεύμα, μπορούν να μετατραπούν σε επικίνδυνες δραστηριότητες, προκαλώντας ίσως φωτιά και εγκαύματα, τροφική δηλητηρίαση και τραυματισμούς.

 

Κίνδυνοι πυρκαγιάς

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα φώτα και άλλες διακοσμήσεις μπορεί να αποτελέσουν κινδύνους πυρκαγιάς. Οι πυρκαγιές που σχετίζονται με χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα ηλεκτρικών σφαλμάτων, λόγω του ότι τοποθετούνται πολύ κοντά σε πηγές θερμότητας και ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Αυτές οι φωτιές μπορούν να προληφθούν με προσεκτικό σχεδιασμό και απλά μέτρα ασφαλείας, όπως θα δείτε παρακάτω:

 

Επιλέξτε το σωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο και ασφαλή διακοσμητικά:

  • Επιλέξτε ένα τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο που φέρει την ένδειξη "Ανθεκτικό σε Φωτιά".
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά δεν είναι εύφλεκτα ή ανθεκτικά στη φλόγα. Για παράδειγμα, επιλέξτε πούλιες ή τεχνητές κρυστάλλινες μπάλες κατασκευασμένες από πλαστικό ή μη ορυκτά μέταλλα.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ αναμμένα κεριά σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ή κοντά σε άλλα δέντρα. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε κεριά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων (π.χ. για τα κάλαντα), τοποθετήστε τα πάντα σε μια μη εύφλεκτη θήκη και κάπου όπου δεν θα χτυπηθούν.

 

Τοποθετήστε και φυλάξτε το δέντρο με ασφάλεια:

  • Βεβαιωθείτε ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μακριά από τζάκια, θερμαντικά σώματα ή φορητές συσκευές θέρμανσης. Τοποθετήστε το δέντρο σε μια άκρη και φροντίστε να μην μπλοκάρει τις πόρτες.
  • Αφαιρέστε όλα τα χαρτιά περιτύλιξης, τις σακούλες, το χαρτί, τις κορδέλες και τους φιόγκους από τα δέντρα και το τζάκι μετά το άνοιγμα των δώρων. Αυτά τα αντικείμενα ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά εάν βρίσκονται δίπλα σε φλόγα.

 

Ελέγξτε προσεκτικά τα ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα στολίδια πριν από τη χρήση:

  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ηλεκτρικά φώτα σε μεταλλικό δέντρο. Τα μεταλλικά κλαδιά του δέντρου μπορούν να μεταφέρουν ηλεκτρισμό από τα φώτα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία εάν κάποιος αγγίξει ένα κλαδί.
  • Ελέγξτε όλα τα φώτα του δέντρου για να βεβαιωθείτε ότι κάθε λάμπα λειτουργεί και πως δεν υπάρχουν φθαρμένα ηλεκτρικά καλώδια ή χαλασμένες συνδέσεις. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα ακόμη και αν τα φώτα είναι ολοκαίνουργια.
  • Απενεργοποιήστε όλα τα χριστουγεννιάτικα φώτα πριν να κοιμηθείτε ή να φύγετε από το σπίτι. Τα φώτα μπορεί να σπάσουν και να ξεκινήσουν φωτιά.